×

:

Not a valid Time
Dit is een verplicht veld.
zitbank kiezen

4 tips voor het inrichten van je eethoek

Een eethoek is veel meer dan een plek waar je je dagelijkse maaltijden nuttigt. Het is het hart van je huis, waar je samenkomt met familie en vrienden om te genieten van een goed gesprek, heerlijk eten en een warme sfeer. Of je nu een kleine eethoek hebt in een open keuken of een ruime eetkamer om in te richten, het creëren van een gezellige en functionele ruimte kan een wereld van verschil maken. In deze blog delen we tips voor het inrichten van je eethoek!


Tip 1: Kies de juiste opstelling

De opstelling van je eethoek is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste meubels en decoratie. Een doordachte indeling zorgt voor een prettige doorloop en een gezellige sfeer. Begin met het grondig bekijken van de ruimte waarin je de eethoek wilt plaatsen. Houd rekening met de grootte, vorm en eventuele obstakels zoals deuren, ramen en radiatoren. Zorg voor minimaal 80 cm vrije ruimte rondom de tafel, zodat er voldoende loopruimte is en stoelen gemakkelijk naar achteren kunnen schuiven. Zorg dat elke stoel minimaal 60 cm ruimte krijgt. Dit biedt voldoende plek voor comfortabel zitten en makkelijk in- en uitstappen. Bedenk of je een grote eettafel nodig hebt voor grotere gezelschappen, of dat een intieme setting voor jouw gezin voldoende is. Zodra je duidelijk voor ogen hebt welke sfeer je wilt creëren en wat het doel van de ruimte is, kun je de eethoek optimaal inrichten.

Tip 2: Ga opzoek naar een eettafel

De volgende stap is het kiezen van de eettafel. Er zijn tegenwoordig veel soorten tafels; ronde, houten, zwarte, ovale eettafels, bartafels en zelfs tafels met organische vormen behoren allemaal tot de mogelijkheden. Bij het kiezen van een eettafel zijn drie basisaspecten essentieel: de vorm, het formaat en het materiaal. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals het type tafelpoot en de gewenste kleur.


Zitbank kleine woonkamer

Eettafel uitzoeken

  • Formaat en vorm: Kies voor een bank met een strakke vormgeving en zonder overmatige bekleding. Denk bijvoorbeeld aan een loveseat of een compacte 2-zitsbank.
  • Materiaal: Kies een eettafel die past bij de grootte van je ruimte. In een kleine eethoek is een ronde tafel een slimme keuze, omdat deze minder ruimte inneemt en voor een vloeiende doorloop zorgt. Heb je meer ruimte? Overweeg dan een rechthoekige of ovale tafel, die vaak meer zitplaatsen biedt.
  • Uitschuifbare tafel: Als je regelmatig gasten ontvangt, kan een uitschuifbare eettafel handig zijn. Zo kun je eenvoudig extra zitplaatsen creëren zonder dat het dagelijks extra ruimte inneemt.


Tip 3: voeg comfortabele eetkamerstoelen toe

Armstoelen, side chairs, kuipstoelen, buisstoelen, schoolstoelen, spijlenstoelen, eetkamerbank, er zijn veel soorten eetkamerstoelen. De juiste eetkamerstoelen kunnen een eethoek compleet maken en de sfeer en functionaliteit van de ruimte verbeteren. Het is natuurlijk belangrijk dat je comfortabel zit aan de eettafel. Je kunt dit controleren door te kijken naar zithoogte, armleuningen, rugsteun en algemeen comfort van de stoel.

Hier zijn een aantal tips om je te helpen de perfecte eetkamerstoelen te kiezen:

  • Bepaal de juiste hoogte: De hoogte van de stoelen is essentieel voor comfort en een goede zitervaring. Let op de volgende punten: Zithoogte: Zorg dat er ongeveer 25-30 cm ruimte is tussen de zitting van de stoel en de onderkant van de tafel. Als je tafel bijvoorbeeld 75 cm hoog is, kies dan stoelen met een zithoogte tussen 45 en 50 centimeter. Stoelbreedte: De gemiddelde stoel is 45-55 centimeter breed. Zorg dat er genoeg ruimte is tussen de stoelen voor comfortabel zitten en bewegen.
  • Materiaal: Het materiaal van de stoel bepaalt de uitstraling en het comfort. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor:
    Hout: Geeft een warme, klassieke uitstraling en past goed bij een landelijke of Scandinavische stijl.
    Metaal: Past bij een industriële of moderne look en is vaak duurzamer.
    Kunststof: Licht, betaalbaar en verkrijgbaar in veel kleuren en stijlen.
    Gestoffeerd: Zorgt voor extra comfort en kan bijdragen aan een luxe uitstraling, maar vereist wel meer onderhoud.
  • Combineer met een eetkamerbank Kies eens voor iets anders aan de eettafel en ga voor een eetkamerbank. Combineer een eetkamerbank met verschillende eetkamerstoelen voor extra zitplaatsen en variatie aan tafel. Bovendien neemt een bank weinig ruimte in beslag, wat het ideaal maakt voor kleinere woonruimtes.
  • Stem de stijl af op de eethoek De stijl van de stoelen moet aansluiten bij de rest van je eethoek en interieur.Kies stoelen die passen bij de stijl van de tafel, of mix verschillende stijlen voor een speelse en eclectische look. Gebruik kleuren die de rest van je interieur aanvullen of kies voor een neutrale tint die overal bij past.
  • elementenbank
    hoekbank
    u-bank

    Tip 4: Kies de sfeervolle verlichting

    Verlichting heeft een enorme impact op de sfeer in je eethoek. Het juiste licht zorgt voor warmte en gezelligheid, terwijl slechte verlichting een ruimte kil en onaantrekkelijk kan maken.

    Hier zijn enkele ideeën om je eethoek perfect te verlichten:

    Soorten verlichting

    • Hanglampen: Een hanglamp boven de eettafel is een klassieker en terecht. Hang de lamp op een hoogte van ongeveer 70-80 cm boven de tafel voor een optimale lichtverdeling en zorg ervoor dat deze in verhouding staat tot de tafelgrootte.
    • Inbouwspots Als je op zoek bent naar een strakke, moderne uitstraling, zijn inbouwspots een uitstekende keuze. Plaats ze strategisch rond de eethoek om voor een mooie, gelijkmatige verlichting te zorgen.
    • sfeerlampen: Voeg wat extra sfeer toe met wandlampen, tafellampen of een staande lamp in de buurt van de eethoek. Deze zorgen voor een warme gloed die perfect is voor gezellige avonden.

    Lichtkleur en Intensiteit

    • Warm licht: Kies voor warm wit licht (2700-3000K) voor een uitnodigende en ontspannende sfeer. Dit licht lijkt op kaarslicht en is ideaal voor een gezellige maaltijd.
    • Dimmer: Installeer een dimmer om de lichtintensiteit aan te passen aan de gelegenheid. Fel licht is handig voor ontbijt en werk, terwijl gedimd licht perfect is voor diners en avonden.
    • Accentverlichting: Gebruik accentverlichting om kunstwerken, planten of andere decoratieve elementen in de eethoek uit te lichten en een gelaagde lichtopstelling te creëren.


    Bonustip: Test je eetkamerstoelen of eettafel

    Als het mogelijk is, ga dan naar onze woonwinkel en test de eetkamerstoelen voordat je ze koopt. Ga erop zitten, leun achterover en kijk of ze comfortabel zijn. Of voel het materiaal van de eettafel, is de hoogte goed en wat vind je van poten? Hiermee voorkom je teleurstellingen en vind je de perfecte eethoek die bij je stijl, comfort en functionele behoeften passen.

    woonkamer meubels

    Stel jouw perfecte eethoek samen bij Home Center

    Bij Home Center vind je meer dan 700 verschillende eetkamerstoelen en ruim 400 soorten eettafels. Veel is helemaal naar eigen wens samen te stellen, van zitdiepte, zithoogte tot materialen en kleuren. Ontdek alle mogelijkheden in onze woonwinkel in Wolvega en maak gebruik van ons gratis interieuradvies.

    Plan je bezoek



    Blogs & inspiratie




    Bekijk alle woonblogs ›