Advieswijzer matrassen
Slaapadvieswijzer

Een goed matras passend bij jou!
Voor een goede nachtrust begin je bij het matras. Om een goed matras te vinden die bij jouw slaaphouding past, is het belangrijk om te kijken naar persoonlijke kenmerken. Om je alvast op weg te helpen met het kiezen van het juiste matras geven wij je een aantal tips waar je rekening mee moet houden.
+ Slaaphouding
Iedereen heeft een favoriete natuurlijke slaaphouding. Het is belangrijk om hiernaar te kijken in jouw zoektocht naar een matras. Vele (merken) matrassen hebben comfortzones en kunnen voorzien worden van diverse afdeklagen waarbij ze uitgevoerd kunnen worden in verschillende hardheden, dit is uiteraard afhankelijk van lichaamsbouw en slaaphouding. Een buikslaper behoeft bijvoorbeeld een andere hardheid dan een zijslaper. Zoek je een matras, zorg dat je weet wat voor slaaphouding jij het prettigste vindt.
+ Slaapkamer temperatuur
De juiste temperatuur in jouw slaapkamer is erg belangrijk, dit draagt bij aan een stabiele en constante slaap. Er zijn vaak vele discussies over een raam wel of niet open tijdens het slapen, verwarming aan of uit en dan hebben we het nog niet eens over de dikte en warmte van de dekbedden. Per persoon zal dit altijd blijven verschillen. Dat is niet alleen in een slaapkamer het geval, maar ook in een woonkamer en zelfs op kantoor. Er zijn diverse studies gedaan naar de ideale temperatuur, gebaseerd op een stabiele en constante slaap. Er wordt aangeraden de temperatuur tussen de 16-18 graden te houden voor de ideale nachtrust.
+ Materiaal
Het gebruik van de juiste materialen kan bijdragen aan een rustige comfortabele nachtrust. Denk aan natuurlijke materialen in zowel het gebruik bij een matras als dekbedovertrekken en overig bedlinnen. Natuurlijke materialen zorgen voor een goede regulatie en voor een constante warmte. Tegenwoordig zijn er ook goede latex en schuimsoorten matrassen welke goed ventileren. Heb je last van een allergie? Geef dit dan aan bij één van onze slaapexperts, zodat zij hier rekening mee kunnen houden in hun advies.
+ Hygiëne
Het is belangrijk om je matras goed te beschermen met bijvoorbeeld een molton. Per nacht verliezen we vocht en transpireren we, wat in het matras trekt. Een molton vangt dit meer op, waardoor je matras schoner blijft. Als je een matras hebt gekozen, hoe lang gaat een matras dan mee? Uit het oogpunt van hygiëne, maar ook comfort is het belangrijk om je matras om de 8-10 jaar te vervangen.
+ Proef liggen
Bij de aanschaf van een matras komt veel kijken. Er zijn zoveel verschillende punten waar je op moet letten zoals slaaphouding, temperatuur, materiaal, allergie e.d. Wij raden daarom aan om langs te komen in de winkel voor advies en om te voelen hoe het matras daadwerkelijk ligt. Voor advies over matrassen kun je terecht bij onze afdeling Slaapcenter XXL en/of Trendhopper Slapen.
Soorten matrassen
+ Latex matras
Een latexmatras bestaat uit een kern van latexrubber. Het rubber zorgt ervoor dat het matras soepel en veerkrachtig is. Daarentegen neemt latex slecht vocht op en is het relatief warm, omdat het niet goed ventileert (met uitzondering van Talalay latex).
Een latex matras is vrijwel altijd een combinatie van natuurlatex met rubberboom en synthetische latex. Met name de goede ondersteuning en langdurig blijvende veerkracht maakt dat latex wordt gezien als één van de beste vullingen voor in matrassen. Het latex kent een lange levensduur en is daarom erg duurzaam.
+ Polyether matras
Een polyether matras bestaat uit schuimrubber en heeft een gelijkmatige celstructuur. Polyether is een goedkoop schuim en dit materiaal is dan ook het goedkoopste typematras. Polyether biedt relatief weinig comfort en elasticiteit. Ook bieden polyether matrassen niet veel ondersteuning.
Een polyether matras is het meest geschikt voor lichtere mensen die weinig eisen stellen aan een matras. Daarnaast kan dit matras ook goed gebruikt worden voor de logeerkamer.
+ Koudschuim matras
Een koudschuim matras bestaat uit koudschuim en heeft een open celstructuur. Het koudschuim matras is veerkrachtig, ventilerend en vochtregulerend waardoor het bijzonder veel ondersteuning en comfort biedt. Bij dit matras komt er bijna geen kuilvorming voor.
Een koudschuim matras is geschikt voor elk gewicht, maar wordt over het algemeen vaak gebruikt door mensen met een zwaarder gewicht. Hierbij dient er wel voor de juiste stevigheid van het koudschuim gekozen te worden. Het nadeel van een koudschuim matras is dat het relatief dure matrassen zijn.
+ Traagschuim matras
Een traagschuim matras is vrijwel altijd een combinatie van traagschuim met pocketveren of koudschuim. Deze combinatie biedt veel comfort en het zorgt ervoor dat het matras zich vormt naar het lichaam en zo de druk verdeelt.
Een traagschuim matras biedt voldoende ondersteuning voor elk gewicht en is ook geschikt om gevoelige spieren en/of gewrichten te ontlasten. Doordat de druk goed verdeeld is, zorgt dit voor een goede doorbloeding tijdens het slapen.
+ Pocketvering matras
Een pocketvering matras bestaat uit ijzeren of metalen veren verpakt in hoesjes, die ook wel pockets genoemd worden. Het pocketveren matras biedt gerichte ondersteuning, zodat het lichaam op de juiste plekken ondersteund wordt.
Een pocketvering matras biedt voldoende ondersteuning voor elk gewicht en wordt vaak gebruikt voor mensen met een iets zwaarder gewicht. Het matras is niet geschikt voor mensen die last hebben van huisstofmijt of stof.
+ Bonellvering matras
Een bonellvering matras bestaat uit veren die door staaldraad met elkaar verbonden zijn. Deze veren zijn vormgegeven in een zandlopervorm. Bovenop de zandlopervorm ligt een topping gevormd van zacht comfortschuim. Het bonellvering matras is een stuk dikker en stugger dan andere matrassen.
Het bonellvering matras heeft een open structuur en heeft daardoor een goede ventilatie. Daarnaast biedt het matras een uitstekend ligcomfort. Het matras is het meest geschikt voor mensen met een licht gewicht. In vergelijking met andere matrassen is een bonellvering matras relatief goedkoop.